De cello
 
De cello behoort tot de familie van de strijkinstrumenten. De cello is een grote viool die je niet onder de kin kunt houden , maar op de grond laat rusten omdat hij zo groot is. Je kunt erop strijken met een strijkstok of er met je vingers aan tokkelen.
De cello is eigenlijk de tenor van het orkest. Zijn taak is veelzijdig; voor het spelen van een zangrijke melodie is hij bij uitstek geschikt. Een melodie door door de gehele cellogroep gespeeld, is vaak van een ontroerende schoonheid maar ook als speler van van de basstem is de cello een belangrijke rol toevertrouwd.
 
Welke soorten muziek kan je  spelen ?
 
De cello is natuurlijk zeer geschikt voor klassieke muziek maar komt tegenwoordig ook in de lichtere muziek (pop,jazz en volksmuziek) steeds meer tot zijn recht. Een mooi voorbeeld is de Finse groep Apocalyptica die zich op muziek van Metallica stortte en slecht gewapend met vier celli bergen verzette. Een electrische cello is vaak te horen in de pop muziek.
 
Hoe oud moet je zijn voor cellolessen ?
 
Vanaf 6 jaar kan je met cello spelen beginnen. Ook steeds meer volwassenen beginnen met cellolessen. In principe heeft muziek niets met leeftijd te maken. Jong en oud kan de cello leren bespelen en er veel vreugde aan beleven.
In de beginfase wordt ingegaan op de algemene techniek van het cellospel voor een goede basis. Daarnaast is er natuurlijk alle ruimte voor individuele interesses. Regelmatig oefenen is belangrijk  om de speelvreugde te behouden.
Naast de individuele zal ook aandacht worden besteed aan het samenspelen.
Er is bijvoorbeeld een mogelijkheid om deel te nemen aan voorspeeloefeningen of het meespelen in een celloensemble.
 
Wat voor een cello moet ik hebben ?
 
Afhankelijk van je leeftijd en bouw van de handen wordt er een geschikt instrument uitgezocht waar ik je bij behulpzaam ben.
De cello is in vele maten verkrijgbaar, van 1/8, 2/4, 3/4, 7/8 tot de hele cello. De prijs van de cello is afhankelijk van de gebruikte materialen. Het beste is dat je een cello huurt als je met cellospelen  begint. (zeker voor kinderen) .Later kan dan over gegaan worden tot de aanschaf van een hele cello.
Bij de vioolbouwer kan je een cello huren of kopen. Op deze website zie een aantal vioolbouwers.